Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Motionteam / Ριζοσπάστης.
Πλήθος κόσμου, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, αγροτών και φοιτητών, βρέθηκε στις γραμμές του ΠΑΜΕ κατά την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, καταλήγοντας στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η μάχη ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με τις απεργιακές φρουρές να στήνονται: Στις πύλες των εργοστασίων της βιομηχανικής περιοχής (ΠΥΡΑΜΙΣ, ΑΜΕΡΙΝΑΚ ΣΝΑΚ, ΖΑΝΑΕ). Σε 5 μεγάλα καταστήματα της αλυσίδας «Μαρινόπουλος». Στις κλινικές «Γενική» και «Κυανός Σταυρός» του ομίλου EUROMEDICA. Στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στην ΑΓΝΟ, όπου βρέθηκαν χέρι χέρι οι εργάτες της επιχείρησης μαζί με συναδέλφους τους από τη ΜΕΒΓΑΛ και κτηνοτρόφους που τσακίζονται εξίσου από τους γαλακτοβιομήχανους που ετοιμάζουν μονοπώληση του κλάδου και φέρνουν μεγαλύτερη εξαθλίωση για τους παραγωγούς, εργάτες και αγρότες. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μετά την περιφρούρηση στο «ΦΩΚΑ» συναντήθηκαν με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που είχαν προσυγκέντρωση έξω από τη Δ' Εφορία αντιδρώντας στη φοροληστεία και όλοι μαζί πορεύτηκαν μέχρι το χώρο της συγκέντρωσης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση βρέθηκαν μαζικά οι απεργοί της COCA COLA που νωρίτερα απέκρουσαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία μαζί με ιδιώτες διακινητές. Εκεί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» μαζί με τους υγειονομικούς από τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, μια γροθιά, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Εκεί, στο μεγάλο το μέτωπο και οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων τους, τα πανό των λαϊκών επιτροπών, αλλά και οι σπουδαστές του ΤΕΙ που μέρες τώρα δίνουν μάχη ενάντια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», βάδισαν με τα πανό των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ από τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κ. Ηλιού από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, ο Β. Βρουλίτης από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, ο Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της COCA COLA, η Ε. Μπακιρλή, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» και ο Γ. Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 8ου ΕΠΑΛ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου / 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου