Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αλληλεγγύη της Λαϊκής Επιτροπής στον αγώνα των αγροτών

Η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης χαιρετίζει τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών και εκφράζει την αλληλεγγύη της με τα δίκαια αιτήματα τους. Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους, που εκφράζει το λαό στο σύνολο του, τα φτωχά κοινωνικά στρώμματα που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

Η φτωχή αγροτιά, για μια ακόμη φορά, μπαίνει δυναμικά στο δρόμο της πάλης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας την επιβίωση της. Πρόκειται για αγώνα αντίστασης στην αντιλαϊκή γραμμή της ΚΑΠ 2014-2020 και στα νέα βάρβαρα μέτρα που στοχεύουν στην εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών. Παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κυβερνώντων οι αγρότες βλέπουν για 5η συνεχόμενη χρονιά την τσέπη τους να αδειάζει, να καλούνται να πληρώσουν διάφορα χαράτσια, να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Μόνο μέσα στο 2013, με το τρίτο μνημόνιο και την πολιτική της φοροληστείας, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον αγροτικό πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αυξάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος παραγωγής και επιφέροντας βαρύτατες συνέπειες: τα ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, γίνονται φθηνότερα με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των μικρών και μεσαίων αγροτών για τους οποίους καθίσταται ασύμφορο να παράγουν. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τους οδηγεί ταχύτερα στην εξαθλίωση, απαξιώνοντας πλήρως την παραγωγή τους.

Η τρικομματική κυβέρνηση, με τις πλάτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στοχεύουν στην συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, υφαρπάζοντας έτσι το μόχθο των αγροτών και μεγιστοποιώντας τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της περίφημης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα κονδύλια για τη γεωργία σε επίπεδο ΕΕ μειώνονται για την περίοδο 2014-2020 στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού ενώ προωθείται η λεγόμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων που ευνοεί τους μεγαλοαγρότες οι οποίοι δύναται να συλλέξουν μαζικά τα νέα δικαιώματα και την αγροτική γη.

Όλα αυτά βέβαια στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης – μιας κρίσης που το ίδιο το Κεφάλαιο και οι υπηρέτες του δημιούργησαν. Ο δρόμος για τους φτωχομεσαίους αγρότες είναι ένας και μόνο: Η αντίσταση και η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης. Να μην περάσουν τα μέτρα!


Να διαφυλαχθούν ο μόχθος και οι θυσίες της φτωχής αγροτιάς που παλεύει ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης. Να υποστηριχθεί το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων των αγροτών που περιλαμβάνει: Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%, άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα, αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Ο αγώνας των αγροτών έρχεται να προστεθεί στους λαϊκούς αγώνες των εργαζομένων του μετρό, των ναυτεργατών και των υπόλοιπων εργαζομένων που νιώθουν στο πετσί τους την αντιδραστικότητα των κυβερνητικών επιλογών. Οι κινητοποιήσεις της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αφορούν όλο το λαό, αφού αυτός θα είναι ο τελικός αποδέκτης των αγροτικών προϊόντων ως καταναλωτής – είναι επομένως προς το συμφέρον όλων να έχουν φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα αλλά και ικανοποιητικό εισόδημα οι αγρότες.

Σε αυτόν τον αγώνα στεκόμαστε αλληλέγγυοι και καλούμε το λαό της Θέρμης – αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης – να εκφράσει με οποιοδήποτε τρόπο την συμπαράσταση του! Να δείξουμε έμπρακτη, μαζική αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για το Συλλαλητήριο του Σαββάτου, 9 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς την έκθεση Ζωοτεχνία.

Απέναντι στον αυταρχισμό και την εξαθλίωση, προτάσουμε την Αλληλεγγύη και την έμπρακτη Συμπαράσταση μας!

Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης, 7/2/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου