Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ "ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ"

Με μαζική συμμετοχή και την αγανάκτηση να ξεχειλίζει, ανταποκρίθηκαν γονείς και μαθητές του Δήμου Θέρμης και Θερμαϊκού, στην κινητοποίηση για το πρόβλημα της σχολικής μεταφοράς, που πραγματοποιήθηκε στις 6.00μ.μ. χτες Τρίτη, μετά από κάλεσμα της ¨Ένωσης και των Συλλόγων γονέων αλλά και  των Λαϊκών Επιτροπών του Δήμου Θέρμης, στο δρόμο Θεσσαλονίκης Μηχανιώνας, στα "Πράσινα Φανάρια".
Απαίτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σχολικής μεταφοράς που χρόνια τώρα πλάι στα τόσα προβλήματα των σχολείων (κτιριακό, ελλείψεις εκπαιδευτικών, τράπεζα θεμάτων, περιεχόμενο εκπαίδευσης, «αξιολόγηση», εξώθηση των γονιών στην πληρωμή για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων) ταλαιπωρεί γονείς και μαθητές βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και προκαλώντας απώλειες διδακτικών ωρών.
Το πρόβλημα οξύνθηκε με το Καλλικράτη και κάθε χρόνο γονείς και παιδιά γίνονται όμηροι στο παζάρι ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις τους Καλλικρατικούς Δήμους η τις Περιφέρειες και τους Λεωφορειούχους. Η μεταφορά των μαθητών εξαρτάται από τον αν τα δρομολόγια είναι κερδοφόρα και πόσο.
Χρόνο με το χρόνο περιορίζονται μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις τροπολογίες επι τροπολογιών τα κονδύλια για τη σχολική μεταφορά, αυξάνονται τα όρια των χιλιομετρικών αποστάσεων που αναλαμβάνεται, από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα, η μεταφορά των μαθητών, το θέμα αντιμετωπίζεται προσωρινά με καθυστέρηση με λύσεις-μπαλώματα (τροπολογίες επι τροπολογιών), ενώ μεθοδεύεται με δέλεαρ αποζημιώσεις κοροϊδία (ήδη υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις) η μεταβίβαση της ευθύνης της μεταφοράς στους ίδιους τους γονείς.
Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν την ίδια υποκρισία από δημάρχους και περιφερειάρχες που ενώ στηρίζουν το αντιδραστικό πλαίσιο στην παιδεία και τη σχολική μεταφορά εμφανίζονται εκ των υστέρων ευαίσθητοι για το πρόβλημα και ότι τάχα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Στην μαζικότατη κινητοποίηση διατρανώθηκε η πεποίθηση πως το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτο.
 Η απαίτηση να δοθεί τέρμα στην ταλαιπωρία γονιών και μαθητών αλλά και στους κινδύνους που προκύπτουν για τους μαθητές που προσπαθούν να φτάσουν στα σχολεία με ακατάλληλα μέσα, η διανύοντας με τα πόδια επικινδύνους δρόμους. Η απαίτηση για δωρεάν μεταφορά των μαθητών, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ανάγκη να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών που θα αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών με σύγχρονα μέσα και κατάλληλο προσωπικό.
Δυναμικό παρών στην κινητοποίηση έδωσαν γονείς μαθητές εκπαιδευτικοί της περιοχής.
Το παρών τους στην κινητοποίηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Ιγνατιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θέρμης Φάνης Καρκατζούνης, Δημήτρης Σφονδύλας, και Λήδα Τσουκαλά, και όλοι οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων της Λαϊκής Συσπείρωσης Θέρμης.
Ξεχωριστό χρώμα και δυναμικό παρών στην κινητοποίηση έδωσε η μαζική συμμετοχή των Λαϊκών Επιτροπών του δήμου Θέρμης.
Τα συνθήματα «η μεταφορά των μαθητών ευθύνη του κράτους και όχι των γονιών», «δημόσιος φορέας μεταφορών όχι αλλά βάρη στις πλάτες των γονιών» , «η δωρεάν παιδεία είναι κοροϊδία, δώστε τώρα λύση με τα λεωφορεία» χρωμάτισαν την κινητοποίηση.
Με ανακοίνωση κάλεσμά τους στην κινητοποίηση οι Λαϊκες Επιτροπές απαιτούσαν:
1.            Η περιφέρεια και η κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να μπουν τα απαραίτητα δρομολόγια χωρίς καμία καθυστέρηση.
2.            Δημιουργία  ενιαίου κρατικού φορέα για  Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
3.            Να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της νέας ΚΥΑ τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους. Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια που ήδη υπάρχουν χωρίς καμία κατάργηση. Επιπλέον να καλυφθεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια. Κατάργηση όλων των Κ.Υ.Α.
4.            Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Κράτους και όχι των γονιών.  Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές διοικήσεις.
5.            Δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
6.            Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, η δημόσια ασφαλής δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν χωράει στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου