Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Λαϊκή απάντηση στους πλειστηριασμούς

Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου «προστασίας» της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Από τη μία, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατοχυρώσει τον τίτλο του ρεαλιστή «προστάτη» της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρεωμένων λαϊκών οικογενειών που ταυτόχρονα αναγκάζει τους μπαταχτσήδες να πληρώσουν. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με καταγγελτικό «αντικυβερνητικό» λόγο και προτείνει ως λύση την παράταση ενός έτους του ισχύοντος καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, και οι δύο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχέδιο στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων γενικότερα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «μεταθέτει την εκτέλεση» για ένα χρόνο, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.

Το κυβερνητικό σχέδιο πλήττει τη λαϊκή οικογένεια.
 
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί προστασίας της πρώτης κατοικίας για την πλειοψηφία των δανειοληπτών είναι πολιτική απάτη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία καλύπτει τα κριτήρια που θέτονται και προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για λαθροχειρία. Οι τεράστιες μειώσεις στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται από πλειστηριασμούς, τα πολλαπλά κριτήρια που εισάγει και η άρση της γενικής απαγόρευσης πλειστηριασμού ακινήτων για χαμηλά χρέη σημαίνει ότι από το Γενάρη, οι τράπεζες θα έχουν τη νομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.
  • Μειώνεται δραστικά η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται από πλειστηριασμούς στις 200.000 ευρώ, από 300.000 έως και 450.000 ευρώ για 4μελείς οικογένειες.
  • Θεσμοθετείται όριο συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, και το όριο τίθεται στις 270.000 ευρώ, ενώ εισάγεται επιπλέον όριο κινητής περιουσίας στις 15.000 ευρώ. Μια λαϊκή οικογένεια με ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, ένα εξοχικό 90.000 ευρώ και καταθέσεις 3.000 ευρώ στην τράπεζα, δεν εντάσσεται στη ρύθμιση και στο βαθμό που έχει ένα καθυστερούμενο δάνειο, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας.
  • Η νέα ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για απαγόρευση πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας λαϊκών στρωμάτων για σχετικά μικρά χρέη. Ενας αυτοαπασχολούμενος, το μαγαζί του οποίου έκλεισε λόγω κρίσης, θα δει το εξοχικό που έχτισε με αίμα να «βγαίνει στο σφυρί», για να καλύψει ένα δάνειο 15.000 ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει. 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ: Κάτω τα χέρια απ' τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών - ΌΧΙ στους πλειστηριασμούς!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει ως “επιτυχία” την διαπραγμάτευση της δυστυχίας του λαού με την Τρόϊκα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Πρόκειται για μια προκλητική σπέκουλα πάνω στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους να απειλείται από το σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών για τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” στις τράπεζες.

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων, με τη μονιμοποίηση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και την επέκτασή του σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά.  Αυτό συμβαίνει την ίδια ακριβώς στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά κυριολεκτικά στραγγαλίζονται από τραπεζικά δάνεια που αδυνατούν να αποπληρώσουν, ενώ η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται αδιάκοπα φέρνοντας σε πρωτοφανή απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης καταγγέλει την αντιλαϊκή πολιτική που η συγκυβέρνηση “μαγειρεύει” εις βάρος των λαϊκών νοικοκυριών με συνδαιτημόνες την Τρόϊκα, την ΕΕ και τους τραπεζίτες και καλεί:

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
-   ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ οι τόκοι του ανακεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.
-   Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 50% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ για στεγαστικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ, για 30.000 ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 20.000 ευρώ για πιστωτικές κάρτες.
-   ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ των οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης καλεί τους πολίτες, τις λαϊκές οικογένειες του Δήμου Θέρμης σε ανοιχτό, δημόσιο διάλογο την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013, στις 20:30 στο ΚΑ.ΠΗ. της Θέρμης. 

Δίνουμε βήμα στην αλληλεγγύη και αναζητούμε τρόπους δυναμικής υπεράσπισης της κατοικίας κάθε λαϊκού νοικοκυριού ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Η κατοικία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΌΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ!

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΡΜΗΣ.
http://lethermi.blogspot.com / email: lethermi@gmail.com