Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη στο Άγαλμα Βενιζέλου (Θεσσαλονίκη) στις 10:30 π.μ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΙΣ 10:30 πμ. 

Δεν ανοίγουμε σήμερα δε δουλεύουμε γιορτή έχουμε

ξόδι έχουμε κόκκινα πουκάμισα κόκκινα γαρίφαλα. 

Μην τους φοβάσαι στο φόβο σου ποντάρουν

(Γιάννης Ρίτσος)



Oι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι



Κάντε την απεργία της πρωτομαγιάς, μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής σας. Πυκνώστε τις γραμμές των σωματείων, μπείτε στους συλλογικούς αγώνες με πίστη στο δίκιο σας. Να πούμε όχι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, στη σύγχρονη δουλεία. Να βροντοφωνάξουμε πως «δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».



Η πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα! Μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγου, των αμέτρητων θυσιών και των αναρίθμητων ηρώων της εργατικής τάξης που έπεσαν στις συγκρούσεις της ταξικής πάλης. Μέρα που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν τις γροθιές τους, επιδεικνύουν στους εκμεταλλευτές τη δύναμη τους. Μέρα που προβάλλονται τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή, αιτήματα ανακούφισης της εργατικής οικογένειας από τα βάρβαρα μέτρα των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους.



Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές, από κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φραουλοκαπιταλίστας... - Της Λιάνας Κανέλλη

Της Λιάνας Κανέλλη.
 
Θέλω διαφάνεια. Εδώ και τώρα. Να ξέρω πόσα γραμμάρια αίμα μπαγκλαντεσιανό έχει κάθε ζουμερή φράουλα πακτωμένη στο πλαστικό καφασάκι του σουπερμάρκετ που κοστίζει πεντέξη φραντζόλες ψωμί.
 
Θέλω διαφάνεια. Να ξέρω τι τρώει στο κελί του ο ναζιστόμαγκας που βασάνισε στη Μανωλάδα πέρυσι τον Αιγύπτιο και τον έσυρε με τ' αυτοκίνητο σα γνήσιος απόγονος του Αχιλλέα. Πόσα γραμμάρια φράουλα έχει η μερίδα του συσσιτίου του;

Θέλω διαφάνεια. Να μάθω πόσο μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της φραουλοπεριοχής από τον ιδρώτα των εργατών γης που κοιμούνται κατάχαμα και πληρώνουν κι ενοίκιο για το νεκροκρέββατό τους, ενάμισο μέτρο ελληνικής δοξασμένης γης.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τη μείωση των δημοτικών τελών

Η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης συνεχίζει αδιάκοπα την συλλογή υπογραφών για τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% στο Δήμο Θέρμης. Οι πολίτες, νιώθοντας οι ίδιοι στις πλάτες τους τα πρόσθετα βάρη της κρίσης που η διοίκηση του Δήμου τους φορτώνει, ανταποκρίνονται ιδιαίτερα ζεστά στην συλλογική αυτή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.


 Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο της Λαϊκής Επιτροπής.

Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση!
Πάρε μέρος στην προσπάθεια, Υπέγραψε και συ!

Λαϊκές Επιτροπές Δήμου Θέρμης (Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας)

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για Μανωλάδα


Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χθες δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ανθρώπους - μπράβους της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Xρόνια τώρα οι σύγχρονοι τσιφλικάδες - μεγαλοπαραγωγοί με την κάλυψη κυβέρνησης και δικαιοσύνης δρουν ανεξέλεγκτοι. Έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο κολαστήριο με εργασιακές σχέσεις δουλείας, πρότυπο σκλαβοπάζαρο προηγούμενων αιώνων. Οι σύγχρονοι είλωτες στη Μανωλάδα εργάζονται σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, πληρώνουν νοίκι στους εκμεταλλευτές τους μένοντας σε παραπήγματα και πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, στοιβαγμένοι στο σωρό.
Στην τυφλή βία των τσιφλικάδων και των μπράβων τους, στα σύγχρονα εργατικά κάτεργα που έχουν στηθεί στη Μανωλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές έχουν καθοριστικό ρόλο. Κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Η χθεσινή δολοφονική ενέργεια ακουμπά πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, να πράττει και να «εκτελεί κατά ριπάς».

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για την τέχνη και την πολιτική

Πηγή: "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης". Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για την τέχνη και την πολιτική. Κείμενα που αντανακλούν σκέψεις, προβληματισμούς του Μπρεχτ για τη σχέση που πρέπει να έχει η Τέχνη με την Πολιτική ή πιο σωστά η σχέση των ανθρώπων - δημιουργών της Τέχνης με την Πολιτική. Και βεβαίως με την πολιτική που υπηρετεί την εργατική τάξη, το λαό. Τα κείμενα αναδημοσιεύονται από το ομότιτλο βιβλίο, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για την Τέχνη και την Πολιτική».
 
Το διάβασμα του Μαρξ

Ενώ ήμουν πια από χρόνια ονομαστός συγγραφέας, δεν είχα ακόμα την παραμικρή ιδέα από πολιτική και δεν είχα δει, ως τότε, στα μάτια μου ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένα κείμενο του Μαρξ ή σχετικό με τον Μαρξ.
Είχα ήδη γράψει τέσσερα δράματα και μια όπερα, που ανεβάστηκαν σε πολλά θέατρα, είχα πάρει λογοτεχνικά βραβεία και στις σφυγμομετρήσεις σχετικά με τη γνώμη προοδευτικών συγγραφέων μπορούσε κανείς συχνά να διαβάσει και τη δική μου γνώμη. Αλλά από πολιτική δεν καταλάβαινα ακόμα ούτε την αλφαβήτα, και για τη ρύθμιση των δημόσιων υποθέσεων στη χώρα μου είχα τόση ιδέα όση κι ένας μικροχωριάτης σ' ένα απομονωμένο υποστατικό.